Възбрана на недвижим имот не създава привилегия като ипотека

Време за прочитане : < 1 минута

Възбрана съгласно българското право е привременна обезпечителна мярка, целяща да се пресече възможността да се отчужди недвижим имот и по този начин да се увреди съответния кредитор. Този недвижим имот може да е напълно чужд за кредитора и да не е предмет на някакво правоотношение между кредитор и длъжник.

Ефектът от ипотеката е сходен с този на възбраната, с тази разлика обаче, че ипотекираният имот е предмет на изрично правоотношение между кредитор и длъжник. Ипотека не може (за разлика от възбраната) да бъде „налагана“ от трето лице.

Кредиторът по ипотечното правоотношение може да се удовлетвори предпочтително (привилигеровано) от цената на имота при неизпълнение от страна на длъжника. Това е т.нар. привилегия – право привилегирования кредитор да се удовлетвори преди всички останали (хирографарни) кредитори.

При наложена възбрана подобна привилегия липсва. Дори една възбрана да е вписана в службата по вписванията във времево отношение преди ипотека – кредиторът по ипотечното правоотношение има право да се удовлетвори напълно преди кредитора, който е наложил възбрана още преди вписването на ипотеката.

Предвид горното, препоръчително е сложни вещноправни схеми да бъдат изработвани или поне одобрявани от опитни адвокати по вещно право.

Моля дайте своята оценка:

2 thoughts on “Възбрана на недвижим имот не създава привилегия като ипотека

  1. Здравейте,
    Моля помогнете ми със съвет…..ден, преди вписване на нот. акт, има вписана Обезпе4ителна заповед. Преди сделката и в деня на сделката имота беше „чист като сълза“.
    Какво следва от тук на татък, и какви са всички възможни начина, имота да остане собственост на новия собственик?
    Какви действия, трябва да предприеме новия собственик?
    Благодаря предварително!
    Поздрави, Крис

    • Здравейте, имотът става собственост на новия собственик по нотариален акт. Но кредиторът, вписал обезпечителната заповед, има право да продаде имота и да се удовлетвори от стойността му. Последното обаче съвсем не е задължително, тъй като обезпечителната заповед е вид привременна мярка (срещу стария собственик на имота), която може да бъде отменена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *