Дебитна карта: преиздаване – безплатно, подновяване – платено!

Време за прочитане : < 1 минута

Може ли подновяването на една банкова дебитна карта след изтичането на срока й (или с други думи връщане на старата карта и получаване на нова) да бъде обвързано с банкови такси? Може, разбира се. А възможно ли е закриването на изтичаща дебитна карта да е безплатно и издаването веднага след това на нова карта да бъде отново безплатно? Колкото и абсурдно да звучи, особено щом става дума за една и съща банка – напълно възможно е!

След като години наред подновяването на изтекли банкови карти масово беше безплатна услуга, горната схема за увеличаване приходите на банките, е особено популярна напоследък. Но за съжаление ощетява потребителите на банкови услуги. А още по-лошо е това, че банките „тайно“ начисляват споменатата такса за подновяване – като изтеглят служебно съответната такса от сметката, към която е издадена банковата карта, без потребителят да бъде уведомен за това.

Имайки предвид горното, много по-изгодно е човек просто да закрие изтичащата си карта и на следващата секунда да попълни заявление за издаване на нова карта към същата сметка (изобщо не е задължително със закриването на банкова карта да се закрие и банковата сметка, по която тя е открита). Защото „удоволствието“ човек да не се подпише на 2 заявления (за закриване на изтичаща карта и издаване на нова), което обикновено отнема няколко минути, най-често струва няколко лева.

И най-сетне е важно да се знае, че във връзка с горните процедури някои банки поставят абсурдни условия, сходни с тези на останалите вече в историята „автоматични подновявания“ на договори с мобилни оператори. Едно от най-абсурдните е, че за закриване на все още неизтекла банкова карта следва да се подаде писмено заявление в определен срок преди изтичането й. Или с други думи – ако отидете на последния ден от валидността на една дебитна карта, за да я закриете (защото напр. занапред въобще не искате да ползвате банкова карта), банковите служители могат да ви „сюрпризират“ с новината, че „такса подновяване“ е вече начислена, въпреки че валидността на старата карта (която все още се ползва) не е изтекла! Обяснението обикновено се крие някъде в любимите на банките ситен шрифт или общи условия.

Моля дайте своята оценка:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *