Дупките по пътищата в страната – задължение на общините и агенция „Пътна инфраструктура”

Време за прочитане : < 1 минута

Пътищата в страната се поддържат от агенция „Пътна инфраструктура” (известна още като агенция „Пътища”), а съответните общини са задължени да поддържат общинските пътища и тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното (платната) за движение на републиканските пътища в границите на селата и селищните образувания.

Съгласно чл. 47 от Правилника за прилагане на Закона за пътищата поддържането включва полагането на системни грижи за осигуряване на целогодишна нормална експлоатация на пътя и осъществяване на мерките за защита на неговите съоръжения и принадлежности, а текущият ремонт включва работите по отстраняване на локални повреди по настилката и пътните принадлежности, причинени от нормалната експлоатация на пътя.

Горната информация дава отговор на наболели житейски въпроси от сорта на „Кой носи отговорност за дупките по пътищата?”, „Мога ли да осъдя държавата за спукана гума и изкривена джанта от пътна дупка или шахта?” и т.н. Или казано на правен език – лицето, което има законово задължение да се грижи за пътищата в страната (агенция „Пътна инфраструктура” или някоя община – в зависимост от вида на пътния участък) носи юридическа отговорност (и съответно дължи парично обезщетение) в случай на инцидент и вреди, пряко произтичащи от неподдържан или неремонтиран път.

Моля дайте своята оценка:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *