Ефективна защита от кражба на фирма

Време за прочитане : < 1 минута

В последно време все по-често срещано престъпление в България е т. нар. „Кражба на фирма”. Българските власти многократно до настоящия момент са предотвратявали опити за кражби на фирми чрез документна измама, но за съжаление множество са и случаите, при които, за да се направи каквото и да било, е прекалено късно.

Това престъпление най-често се осъществява по организиран начин от няколко лица, действащи съвместно. Целта на измамата е лицата, чрез фалшифициране на документи и подписи или чрез електронно подаване на фалшиви документи с електронен подпис, да осъществят промяна в обстоятелствата, която да бъде отразена в Търговския регистър и да бъде сменен управителя на фирмата, с лице, което е част от организираната престъпна група. След като бъде вписан нов управител в Търговския регистър, това предоставя възможност на престъпниците да се разпореждат с активите на фирмата – най-често банкови сметки и недвижима собственост.

При разкриване на такова деяние и при положение, че все още нищо не е отчуждено (откраднато) от активите на фирмата, пострадалите лица следва незабавно да предприемат съдебни обезпечителни мерки, целящи спиране увреждането на интересите на законните собственици на търговското дружество.

Може би единственият начин за борба тази измамна схема е да се осъществява редовен мониторинг на Търговския регистър. Търговците, които ползват услугите на адвокати по търговско право или абонаментно правно обслужване, имат възможност да следят и да бъдат уведомявани незабавно, при осъществена каквато и да е промяна в обстоятелствата, касаещи дадена фирма, за която са заявили, че  желаят да получат информация.

Моля дайте своята оценка:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *