Нотариална такса за изготвяне на нотариален акт

Време за прочитане : < 1 минута

Нотариална такса за изготвяне на нотариален акт за покупко-продажба, дарение или каквато и да е друга сделка може да бъде изготвен основно от 3 категории лица – самите страни по сделката, адвокат на страните или нотариуса по сделката.

Самите страни рядко изготвят нотариални актове (обикновено нотариален акт по образец), освен ако нямат специфични познания или юридическо образование. Противното може да улесни имотна измама или да доведе до други главоболия за страните.

При оставащите други 2 опции страните по сделки обикновено се доверяват на нотариуса, който изповядва сделката, да изготви преди това и самия нотариален акт. Това обикновено се прави с мотива за спестяване на допълнителни разноски за адвокатско възнаграждение. Малцина обаче са запознати, че има допълнителна нотариална такса и ИЗГОТВЯНЕТО на нотариален акт от самия нотариус съвсем не е безплатна услуга в допълнение към ИЗПОВЯДВАНЕТО на нотариален акт. Тарифата за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност пределно ясно указва, че изготвянето на нотариален акт обикновено се таксува колкото и самото изповядване на същия акт. Или най-просто казано – ако нотариалната такса за изповядване на нотариален акт за покупко-продажба от 2 страници е в размер на 500 лева – услугата на нотариуса по изготвяне (написване) на акта, който след това ще бъде изповядан (подписан), е също в размер на 500 лева нотариална такса. Ако цената на продавания имот е по-висока и нотариалната такса за изповядване е в размер на 2000 лева, то изготвянето на същия 2-страничен акт от нотариуса ще струва на страните по сделката точно 2000 лева нотариална такса.

Моля дайте своята оценка:

6 thoughts on “Нотариална такса за изготвяне на нотариален акт

  1. Здравейте, имам препис от разделителен протокол изд. 1986г. от Окръжен съд за наследствен имот. Мога ли да премина към продажба въз основа на протокола от делбата, заедно със скица, данъчна оценка и удостоверение за насленици, и ако не- тези изброени документи достатъчни ли са за издаване на констативен нотариален акт въз основа на тях, без да се налага извършването на обстоятелствена проверка. Благодаря.

    • Здравейте, протокол за делба поначало е напълно достатъчен, така че да не вадите констативен нотариален акт. Какви други документи ще са Ви необходими зависи от конкретния казус, тъй като те варират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *