Прекъсва ли се давността с плащане на част от задължението?

Време за прочитане : < 1 минута

Широкоразпространено е мнението, че ако длъжник плати на кредитора си, това винаги прекъсва течащата погасителна давност. Това обаче съвсем не е задължително. Има редица случаи, в които плащането не прекъсва давността. Най-важните въпроси в тази връзка са: дали плащането е придружено с признаване на задължението и дали плащането е направено преди или след като давността е вече била изтекла.

 

Моля дайте своята оценка:

4 thoughts on “Прекъсва ли се давността с плащане на част от задължението?

  1. Здравейте адв. Трифонов,
    Какво става след като погасителната давност вече е изтекла ,как мога да се позова на нея? Трябва ли ми някакъв документ от компетентен орган за удостоверяването на същата?
    Решението на съда нищножно ли е ако ме осъди да заплатя сума на кредитора при вече изтекла давност ?

    • Здравейте, поначало няма процедура за издаване на подобен документ от компетентен орган. Има възможност за завеждане на дело за установяване на изтекла давност, но обикновено се прави възражение за изтекла давност, когато кредиторът заведе дело срещу длъжника, в чиято полза е изтекла погасителната давност. Моля да обърнете внимание, че едно такова решение би било напълно действително и валидно, така че следва много внимателно да следите за образувани срещу Вас производства, за да можете да направите в точния момент възражение за изтекла давност.

  2. V 1997 godina bez moe qvqvane na delo e izdaden izpylnitelen list za dylzasta suma ot 3000 togavasni leva. Prez 2008 godina poluchih pokana ot CSI da pogasq gylg ot 8000 leva. redno le e tova ?

    • Издаването на изпълнителен лист без Ваше знание поначало е възможно, но също така е възможно да са допуснати нарушения, свързани с неуведомяването Ви. Ако не сте се позовали на изтекла погасителна давност също е възможно споменатите суми да Ви бъдат търсени. Моля да имате предвид, че ефектът на погасителната давност настъпва не автоматично, а чрез изрично изявление (напр. възражение) от страна на длъжника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *