Право на регрес на застрахователя – регресна отговорност на застрахования по „Гражданска отговорност“

Време за прочитане : < 1 минута

Застрахователят по „Гражданска отговорност“ има право на регрес само в няколко изчерпателно изброени случая:
1. Застрахованият умишлено е увредил имущество
2. Застрахованият е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над допустимата по закон норма или под въздействието на наркотично вещество или негов аналог, или е отказал да се подложи, или виновно се е отклонил от проверка за алкохол, наркотично вещество или негов аналог
3. Застрахованият не е спрял и не е взел мерки за отстраняване на възникнала по време на движение повреда или неизправност в моторното превозно средство, която застрашава безопасността на движението, и пътнотранспортното произшествие е възникнало в резултат на това
4. Лице, управлявало моторното превозно средство без свидетелство за управление

Точки 2 и 3 крият изключителни рискове за застрахованите лица! Един обикновен на пръв поглед акт за установяване на административно нарушение („акт на КАТ“) впоследствие може да има изключително негативни последици за подписалия го водач (регрес от порядъка на десетки и дори стотици хиляди левове). Затова е от изключителна важност да се внимава какво се подписва и как точно е формулирано нарушението на виновния водач.

Моля дайте своята оценка:

8 thoughts on “Право на регрес на застрахователя – регресна отговорност на застрахования по „Гражданска отговорност“

 1. Здравейте адвокат Трифонов,
  Има предявен регрес към мен за щети по ПТП на стойност 6000 лева за наличие на алкохол в кръвта 0.28 промила. Има ли възможност да спечеля това дело след като разгледате документите ми. Готов съм да обжалвам до най – висша инстанция.
  Въпроса ми е застрахователят ли е прав или закона които допуска 0.5 алкохол?
  Ц. Дрингов

  • Здравейте, моля да имате предвид, че застрахователят има право на регрес само при концентрация на алкохол в кръвта над допустимата норма, а законът допуска 0.5 промила.

 2. Здравейте,господин Трифонов!Получих регресна покана към мен във връзка с чл.274 от КЗ <> съгласно протокол за ПТП в което съм виновен.Случаят ми е такъв,че бях в тежко състояние и бях взет със линейка и закаран в болница.Там ми беше взета кръвна проба за алкохол,която би трябвало да е с нулев резултат,понеже не съм употребил алкохол.Имам налични всички документи от КАТ и изследванията в болницата.Въпросът ми е,какво да предприема и как да се защитя.Благодаря предварително!

  • Здравейте, със сигурност трябва да предприемете някакви действия, защото в противен случай може евентуално да бъдете принуден да плащате обезщетения. От описания от Вас случай не става ясно за каква точно хипотеза на регресен иск се касае, затова бих Ви препоръчал да се консултирате с компетентен адвокат по застрахователно право, който да разгледа случая Ви и да Ви посъветва какви действия е най-удачно да предприемете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *