Право на регрес на застрахователя – регресна отговорност на застрахования по „Гражданска отговорност“

Време за прочитане : < 1 минута

Застрахователят по „Гражданска отговорност“ има право на регрес само в няколко изчерпателно изброени случая:
1. Застрахованият умишлено е увредил имущество
2. Застрахованият е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над допустимата по закон норма или под въздействието на наркотично вещество или негов аналог, или е отказал да се подложи, или виновно се е отклонил от проверка за алкохол, наркотично вещество или негов аналог
3. Застрахованият не е спрял и не е взел мерки за отстраняване на възникнала по време на движение повреда или неизправност в моторното превозно средство, която застрашава безопасността на движението, и пътнотранспортното произшествие е възникнало в резултат на това
4. Лице, управлявало моторното превозно средство без свидетелство за управление

Точки 2 и 3 крият изключителни рискове за застрахованите лица! Един обикновен на пръв поглед акт за установяване на административно нарушение („акт на КАТ“) впоследствие може да има изключително негативни последици за подписалия го водач (регрес от порядъка на десетки и дори стотици хиляди левове). Затова е от изключителна важност да се внимава какво се подписва и как точно е формулирано нарушението на виновния водач.

Моля дайте своята оценка:

8 thoughts on “Право на регрес на застрахователя – регресна отговорност на застрахования по „Гражданска отговорност“

  1. Здравейте!Баща ми получи от Софийски съд искова молба от една застрахователна компания против друга, а той е вписан като евентуален ответник с иск на правно основание чл.213 от КЗ. Баща ми е шофьор, участник в ПТП през месец Ноември 2008г., а през Ноември 2011г. делото е прекратено. ЗК изплатила обещетение на пострадалия камион иска сумата да й бъде възстановена от ЗК на МПС управлявано от баща ми. Но ЗК на МПС управлявано от баща ми отказва да изплати тази сума,защото делото е прекратено,няма установена вина и издаден АУАН на водача на МПС. Въпросът ми е : има ли вероятност да искат тази сума от баща ми ?

    • Здравейте, ако баща Ви е имал валидна застраховка „Гражданска отговорност“ и не са налице предпоставките на чл. 274 КЗ, тогава искова претенция, насочена срещу него, би била неоснователна.

  2. Здравейте, Г-н Трифонов!
    Моля да разясните какво се има предвид в т.4.
    Случаят ми е такъв, че управлявам МПС без книжка, след като последната ми бе открадната, за което съм уведомил органите и имам издадено удостоверение. Правоспособен шофьор съм и неналичието на книжка не води до повишаване на риска от ПТП (за разлика от т.2 и 3). Попадам ли в т.4?

    • Здравейте, щом имате надлежно удостоверение за това, че сте правоспособен водач, не попадате в обхвата на т.4. Макар буквата на закона да визира свидетелство за управление, духът на закона има предвид придобита и неизгубена правоспособност, а не физическия носител върху, който тази правоспособност е отразена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *