Споразумението за доброволно плащане към съдебен изпълнител е необвързващо

Време за прочитане : < 1 минута

Честа практика е добросъвестни платци, срещу които е образувано изпълнително дело и които желаят да погасяват задълженията си, да сключват споразумения за разсрочено плащане. Ако длъжникът е само 1 и спазва постигнатите договорки – проблеми почти никога не възникват и задълженията се изплащат на поетапно вноски за няколко месеца или години.

Ако длъжниците обаче са повече от 1 – тогава следва да се знае, че споразумение за разсрочено плащане е нещо, на което определено НЕ може да се разчита. Дори 1 от всички длъжници да има перфектно споразумение, което чинно изпълнява, това в никакъв случай не може да му гарантира, че взискателят или ЧСИ няма да поискат нещо различно на даден етап от изпълнителното дело.

Честа хипотеза е 1 от длъжниците да е напълно изряден и да изпълнява точно постигнатото споразумение за разсрочено плащане, но някой друг от длъжниците да не е толкова изряден и просто да спре да плаща. Тогава всискателят или ЧСИ имат право да поискат увеличение на вноската на изрядния платец. А може да изискат и цялото задължение накуп. Но това те могат да поискат и дори всички длъжници да си плащат чинно.

В заключение – споразумението за доброволно плащане е вид „джентълменско споразумение” между длъжник и кредитор. Но поначало (с малки изключения) то НЕ е правно обвързващо. И кредиторът може по всяко време, без каквато и да е причина, когато си поиска, напълно законосъобразно едностранно да се отметне от споразумението и да поиска друг вид изпълнение от длъжника. А длъжникът също може едностранно да се отметне от споразумението без да носи това за него някакви негативни последици, различни от тези, обективирани в издадения срещу него изпълнителен лист (дългът, който има).

Моля дайте своята оценка:

20 thoughts on “Споразумението за доброволно плащане към съдебен изпълнител е необвързващо

  1. Здравейте, искам да попитам, задължително ли е вноските по изпълнително дело да се внасят само и единствено по сметката на ЧСИ, след като с кредитния инспектор от банката взискател съм се разбрала да внасям сумата в банката и на база платежното, ЧСИ да определи таксата си и да я внеса по сметката му. Нямам официално споразумение с банката. Така имам яснота как се разпределят вноските.

    • Здравейте, препоръчително е да плащате по сметка на ЧСИ, тъй като така няма да има съмнение колко и във връзка с какво плащате. Ако плащате лично на кредитора (банката) е възможно тя да не уведоми ЧСИ за тези частични погасявания на дълга, при което да трябва Вие да доказвате колко и защо сте платили. При плащане лично на кредитора е нужно също и внимателно да следите/вписвате точното основание, заради което внасяте сумата.

  2. Здравейте!
    Осъденият от ЧСИ може ли да бъде възпрян при напускане на територията на България в случай,че от европейския съюз?

    • Здравейте, това е стара мярка, която отпадна преди години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *