Покупка и продажба на бизнес в София, Пловдив и страната

Време за прочитане : 2 мин.

Покупката и съответно продажба на работещ бизнес в България става все по-търсена и популярна опция. Ако направите кратък преглед в интернет за потенциални възможности за инвестиция, ще забележите, че най-големия брой оферти за готови бизнеси, които се продават в България, са за продажба на хотели, барове и ресторанти по българското черноморие или в планинските ски курорти. Продаваният бизнес в София обикновено е по-различен тип.

Причината за изобилието от хотели и ресторанти за продан е проста. Бумът в строителството и туризма отпреди няколко години доведе до построяването на хиляди нови хотели и комплекси в курортите. По-голямата част от новопостроените комплекси, обаче, бяха финансирани с банкови заеми и ипотеки. Ударени от всеобщата финансова криза, част от инвеститорите вече не са в състояние да обслужват своите кредити към банките и изправени пред възможността да загубят всичко, избират да продадат целия си бизнес или част от него.

От друга страна пък е доста изгодно придобиването на готов и вече работещ бизнес. Но инвеститори, които търсят да придобият действаща фирма трябва да бъдат много внимателни, тъй като този вид инвестиция е по-рискова в сравнение със създаването на нова фирма. Например, ако решите да закупите новопостроен хотел на морето, от съществено значение е да се уверите предварително, че хотелът има нужните разрешителни да работи като такъв и да отдава стаи под наем на туристи, че отговаря на изискванията на дадената му категоризация, както и да се уверите,че строителството и довършителните работи по сграда отговарят на изискванията на Българския Държавен стандарт.

Във всички случаи, винаги се препоръчва, стига да е възможно, купувачът да закупи само сградата (помещенията), т.е. само недвижимия имот, а не да купува фирмата. Може да бъде закупено и само търговско предприятие. Покупката на действащ бизнес определено носи повече рискове, защото всички задължения и отговорности на дружеството, което се продава, се прехвърлят на новия собственик. Тези рискове могат да бъдат минимизирани, ако се направи щателно проучване от адвокат, специалист по фирмено и търговско право, преди да се извърши самото прехвърляне на дялове. Задължения към държавата или към банки могат да се проследят сравнително лесно,но понякога дружеството-продавач може да скрие задълженията си към трети страни, така че дори и добър фирмен адвокат да не може да ги открие. В такъв случай, от решаващо значение са договореностите, които ще се заложат в договора за покупко-продажба, който урежда прехвърлянето на дружествените дялове. Този договор задължително трябва да бъде изготвен от професионалист, който познава добре всички правни механизми, които да застраховат купувача срещу евентуални бъдещи искове на трети страни или срещу други скрити задължения, които един нечестен продавач би могъл да се опита да скрие по време на бизнес транзакцията.

Моля дайте своята оценка:

2 thoughts on “Покупка и продажба на бизнес в София, Пловдив и страната

  1. Здравейте ! Майка ми е починала преди 13г , и преди дни ми се обади нейна колежка във връзка с това, че са станали поръчители за някакъв заем. Аз не съм получавала никаква такава информация , дори нямам спомени за такова нещо (била съм на около10г) Въпросът ми е ще падне ли поръчителството върху мен като наследник, и мога ли да го избегна ? Благодаря !

    • Здравейте, поначало наследниците наследяват не само активите, но и пасивите (вкл. задължения по поръчителство) на наследодателите си. Има начини да се избегнат тези задължения, но следва да се проучи детайлно целия казус, за да може да се даде заключение какво може да се направи и кой е най-добрият вариант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *