Споразумението за доброволно плащане към съдебен изпълнител е необвързващо

Време за прочитане : < 1 минута

Честа практика е добросъвестни платци, срещу които е образувано изпълнително дело и които желаят да погасяват задълженията си, да сключват споразумения за разсрочено плащане. Ако длъжникът е само 1 и спазва постигнатите договорки – проблеми почти никога не възникват и задълженията се изплащат на поетапно вноски за няколко месеца или години.

Ако длъжниците обаче са повече от 1 – тогава следва да се знае, че споразумение за разсрочено плащане е нещо, на което определено НЕ може да се разчита. Дори 1 от всички длъжници да има перфектно споразумение, което чинно изпълнява, това в никакъв случай не може да му гарантира, че взискателят или ЧСИ няма да поискат нещо различно на даден етап от изпълнителното дело.

Честа хипотеза е 1 от длъжниците да е напълно изряден и да изпълнява точно постигнатото споразумение за разсрочено плащане, но някой друг от длъжниците да не е толкова изряден и просто да спре да плаща. Тогава всискателят или ЧСИ имат право да поискат увеличение на вноската на изрядния платец. А може да изискат и цялото задължение накуп. Но това те могат да поискат и дори всички длъжници да си плащат чинно.

В заключение – споразумението за доброволно плащане е вид „джентълменско споразумение” между длъжник и кредитор. Но поначало (с малки изключения) то НЕ е правно обвързващо. И кредиторът може по всяко време, без каквато и да е причина, когато си поиска, напълно законосъобразно едностранно да се отметне от споразумението и да поиска друг вид изпълнение от длъжника. А длъжникът също може едностранно да се отметне от споразумението без да носи това за него някакви негативни последици, различни от тези, обективирани в издадения срещу него изпълнителен лист (дългът, който има).

Моля дайте своята оценка:

20 thoughts on “Споразумението за доброволно плащане към съдебен изпълнител е необвързващо

  1. Здравейте,
    Да попитам задължително ли е да внасям по сметката на ЧСИ разсрочен дълга след като имам банк сметка на лицето взискател от преди месеци?Мога ли директно там по банк сметка на лицето взискател да преведа размера на дълга и да приложат това платежно?Има ли как да съм сигурна,че не е закрита сметката на лицето?Благодаря

    • Здравейте, поначало всички суми следва да бъдат заплащани по сметка на ЧСИ.

  2. Здравеъте,

    Предстои ми прокриване изцяло на дълг към колекторска фирма. Какви документи е необходимо да изисквам от тях, за това, че нямам повече задължения към тях и за вдигане на запора. Тъй като имаме уговорка, да платя по-малко отколкото ми е дълга, трябва ли да имам писмен документ за изцяло погасен дълг, в какъв размер е и т.н? Също така трябва да платя такса на ЧСИ и да ми се вдигне запора. Какво е необходимо да направя и какви документи да изисквам, за да знам, че утре няма да ме притесняват отново. Благодаря предварително

    • Здравейте, в такъв случай задължително трябва да имате ПИСМЕН документ от кредитора, в който са надлежно записани всички тези уговорки (напр. споразумение)! В противен случай рискувате да погасите дълга напълно добросъвестно, така, както сте се уговорили с кредитора УСТНО, но след това същият може да продължи да претендира от Вас още суми под предлог, че не сте постигали подобна (устна) уговорка, каквато Вие твърдите, че е налице. В такова писмено споразумение могат да бъдат уговорени много важни положения, вкл. за чия сметка ще са разноските, как ще бъде прекратено делото при ЧСИ и т.н., а това споразумение е препоръчително да бъде изготвено от опитен юрист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *